Deutsche Bank haalt het paard van Troje binnen?

 

Deutsche Bank heeft een opmerkelijke tienjarige deal gesloten met Google om de IT-huishouding eindelijk eens grondig op te schudden en te moderniseren. Tot nu toe hielden banken de boot af om met hyperscalers in zee te gaan, zeker omdat Google en AWS ook nog eens ambities hebben om zelf online bancaire diensten aan te bieden. Is het daarom wel verstandig wat Deutsche Bank doet of haalt de financiële instelling hiermee een paard van Troje binnen?

Het grote contract tussen Deutsche Bank en Google is in dubbel opzicht opvallend: tot nu toe sloten banken, met name in Europa, liever geen megacontracten met publieke cloudleveranciers. De enige klant van Google in het bankwezen tot nu toe was HSBC. Nu er een bank op het Europese continent over de ‘clouddam’ is, volgen er wellicht meer.

Verder springt de innige samenwerking op technologisch vlak in het oog. Het gaat veel verder dan een cloudmigratie. Op basis van Google Cloud-technologieën willen Deutsche Bank en Google nieuwe financiële producten en diensten ontwikkelen. Co-innovatie is nadrukkelijk het doel wat moet leiden tot nieuwe bedrijfsmodellen waarbij gebruik gemaakt wordt van kunstmatige intelligentie en data-analyse.

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van Cognizant dat wanneer het op marktaandeel aankomt, de traditionele banken de Amazons, Googles en Facebooks als een grotere bedreiging zien dan het legertje fintech-startups. Vooral de nieuwe betaalwet PSD2 en de bankhervormingen hebben het terrein voor ‘nieuwe’ spelers opengebroken. Met de ervaring die Google nu op doet bij Deutsche Bank kan deze techreus binnen een paar jaar een bancaire dienstverlener worden en bijvoorbeeld gaan concurreren met … Deutsche Bank

Wat denkt u? Is dit een reëel scenario en worden de hyperscalers een geduchte concurrent van de ban

 

 

Bron