Zo word je minder verslaafd aan social media – 4 praktische tips

Ben je verslaafd aan social media? Je bent niet alleen. Met deze tips kun je je leven terug in de hand nemen zodat je een stuk meer tijd overhoudt.

Niet stoppen maar minderen

Een social media verslaving is zo aangeleerd. Dat is ook niet gek, als je bedenkt dat al die leuke apps zo ontwikkeld zijn om jouw aandacht zo lang mogelijk vast te houden.

Het is geen toeval dat je verslaafd raakt. En het is niet omdat jij zwak bent. Sociale media worden ontworpen om verslavend te zijn, zodat je ondertussen zoveel mogelijk advertenties kunt bekijken.

Logisch – maar niet wenselijk voor jouw leven. Want al die tijd die je besteedt aan social media kun je niet besteden aan andere dingen die je belangrijk vindt. Dus laten we eens kijken hoe je kunt breken met je social media verslaving.

Niet door social media volledig uit je leven te gooien – maar door terug te komen in het midden. Zodat jij social media gebruikt, in plaats van andersom.

1. Laat het draaien om mensen

Veel mensen gebruiken social media al lang niet meer voor het sociale aspect. Ze gebruiken social media als nieuwsvoorziening, als bron van entertainment en informatie.

Daar is niets mis mee, maar het probleem is wel dat platforms als Facebook een bodemloze put zijn. Als je genoeg pagina’s volgt kun je oneindig blijven scrollen, waardoor je geen reden ziet om te stoppen.

En ondertussen stel je jezelf wagenwijd open voor alle verslavende technieken die worden toegepast. Zoals gerelateerde artikelen, rode notificatie popups en sterk gepersonaliseerde advertenties.

Een manier om hier minder vatbaar voor te worden is het ontvolgen van alles behalve de mensen in je leven die je écht kent. Mensen die je ooit (en liefst regelmatig) face-to-face ontmoet. Zo blijf je op de hoogte van wat je dierbaren posten, en is er voor de rest weinig te beleven.

Op platforms als Facebook kun je dit haarfijn instellen. Je kunt ook bevriend zijn met mensen en ze niet volgen. En op platforms als Instagram is het goed om je af te vragen: word ik blij van het volgen van deze mensen, of maakt het me juist onrustig?

2. Kies alleen plekken die iets toevoegen aan je leven

Het kan waardevol zijn om op de hoogte te zijn van wat vrienden en familieleden posten. Het is iets minder waardevol om te zien wat een Amerikaanse beroemdheid op haar Instagram post.

Ja – misschien heeft het entertainmentwaarde, maar als je verslaafd bent is het misschien goed om je af te vragen waarom je op de hoogte wilt zijn van dit soort berichten.

Wat voegt het toe aan je leven? Wellicht kun je andere vormen van entertainment vinden die minder verslavend zijn. Zoals blogs lezen, een boek lezen of podcasts luisteren.

3. Stel je notificaties slimmer in

Ga door al je social media apps en stel de notificaties slimmer in. In plaats van overal meldingen van te ontvangen, kies je alleen voor meldingen van de belangrijkste dingen:

  • Wanneer iemand jou tagged.
  • Wanneer iemand jou direct noemt.
  • Wanneer iemand iets plaatst op jouw pagina.
  • Wanneer iemand reageert op een bericht van jou.
  • Wanneer een goede vriend een belangrijk bericht plaatst.

Zorg dat je geen meldingen ontvangt van alle likes die je ontvangt. Want dan blijf je bezig. En schakel alle andere overbodige meldingen uit.

Nu je de meldingen anders hebt ingesteld kun je de app gerust dicht laten. Want wanneer er iets belangrijks te melden is krijg je vanzelf bericht. Nu kun je oefenen om van social media af te blijven zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je iets mist.

En sowieso is het slim om te werken aan die angst dat je iets mist..

4. Gooi de apps van je telefoon

Deze techniek werkt als een tierelier. Jaren geleden gooide ik de Facebook app van mijn telefoon af, en mijn Facebook verslaving verdween als sneeuw voor de zon.

Nu kan ik de app af en toe installeren zonder problemen. Bijvoorbeeld als ik op reis ga, of in periodes dat er veel gebeurt in mijn leven. Omdat ik met mijn verslaving heb gebroken, kan ik gewoon leven mét de Facebook app zonder dat ik hem continu open.

Probeer het eens. Het kan geen kwaad. Je kunt de app op ieder moment weer opnieuw installeren. Leef eens twee weken zonder de app waar je aan verslaafd bent, en ontdek hoe snel je van je verslaving verlost bent.

Ik merkte bijvoorbeeld dat ik – wanneer ik op het toilet zat – zocht naar de Facebook app. Waarna ik dacht: ”Oh ja, die heb ik verwijderd omdat ik minder verslaafd wil zijn.” – waarna ik gewoon een blogpost las of m’n foto’s sorteerde.

 

 

 

 

 

 

Auteur: Jelle Hermus