Apache Log4j Java-kwetsbaarheid leidt tot paniek op internet

Er is een ernstige kwetsbaarheid gevonden in Apache Log4j, een Java-log-tool die door veel webapplicaties en -diensten wordt gebruikt. Het Nationaal Cybersecuritycentrum (NCSC) adviseert om de door Apache beschikbaar gestelde updates zo snel mogelijk te installeren. De Nederlandse veiligheidswaakhond verwacht op korte termijn misbruik van de kwetsbaarheid die inmiddels de naam Log4shell heeft gekregen.
De kwetsbaarheid maakt het voor aanvallers mogelijk de rechten van webservers op afstand te misbruiken. Het NCSC heeft voor deze kwetsbaarheid een High/High-beveiligingsadvies uitgebracht: de kans op misbruik op korte termijn en de potentiële schade zijn groot.

Apache Log4j is breed in gebruik bij grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland. De manier waarop deze kwetsbaarheid misbruikt kan worden, is inmiddels publiekelijk bekend. Gezien de vele aandacht voor deze kwetsbaarheid verwacht het NCSC dat de manieren voor misbruik de komende tijd worden doorontwikkeld. Het is daarom extra van belang om de updates snel te installeren.

De kwetsbaarheid in de Log4J 2-tool, die dit weekend aan de oppervlakte kwam, zorgt voor ongerustheid onder security-experts. Met het opduiken van de eerst exploits, geeft Duitse overheid het lek een ‘code rood’ mee. Apache, de maker van de tool, heeft een update uitgebracht, al vrezen specialisten dat die voor sommige bedrijven te laat komt.
De Log4j-tool wordt gebruikt om Java-applicaties te loggen. Door de lek kunnen hackers op afstand code injecteren en uitvoeren met de rechten van de Java-app. Het Nederlandse Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC) waarschuwt dat de computersystemen van bijna alle bedrijven en instellingen geraakt kunnen worden en dat het lek de poorten wagenwijd openzet. Apps van onder meer Amazon, Red Hat, Cisco, VMWare en Microsoft staan op een lijst van het NCSC met kwetsbare applicaties.

Apache, de maker van de logboeksoftware, heeft een update uitgebracht die het lek moet dichten. De versies van Log4j 2.0-beta9 tot en met 2.14.1 zijn kwetsbaar, vanaf versie 2.15.0 is het lek gedicht. Voor bedrijven is het zaak die updates te installeren, al zal het voor sommige organisaties allicht te laat zijn. ‘Ik denk dat bij veel bedrijven al hackers binnen zijn. Dat merk je nu nog niet, maar over een aantal weken zie je welke bedrijven in korte tijd geraakt zijn en mogelijk te maken krijgen met ransomware-aanvallen’, zegt Victor Gevers van het hackerscollectief Dutch Institute for Vulnerability Disclosure.

Het Duitse Bundesamts für Sicherheit in der Informationstechnik laat weten dat hackers wereldwijd al massaal scans op kwetsbare Log4j 2-implementaties uitvoeren. De Duitsers geven de kwetsbaarheid een ‘code rood’ mee, de hoogste van zijn waarschuwingen. Volgens het Microsoft Threat Intelligence Center wordt de kwetsbaarheid al gebruikt om Cobalt Strike-coinminers te plaatsten. Securityspecialist Netlab 360 waarschuwt op zijn blog voor hackers die via Log4j Mirai- en Muhstik-malware voor Linux installeren.

 

 

 

 

zie verder de Bronnen bij computable