Europese Hof: Skype is telecomdienst

SkypeOut is een telecomdienst en niet een internetdienst. Tot die conclusie komt het Europese Hof van Justitie en ondersteunt daarmee de zaak die de Belgische telecomtoezichthouder BIPT had aangespannen tegen Microsoft. Dit meldt een aantal media waaronder het Belgische Datanews. De uitspraak heeft overigens ook consequenties voor VoIP-aanbieders.

De kern van de uitspraak zit ‘m erin dat Skype aanbiedt om tegen betaling ook vaste en mobiele telefoonnummers te bellen. BIPT beboette Skype in mei 2016 met 223.000 euro omdat het zijn dienst SkypeOut niet had aangemeld. De Belgische waakhond was van mening dat dit een elektronische communicatiedienst is en daarom valt onder de telecomwetgeving inclusief de eisen op het gebied van netwerkwerkveiligheid, gegevensbescherming en toegang tot nooddiensten.

Microsoft hield vol dat Skype en SkypeOut internetdiensten zijn maar het Europees Hof wijst er nu op dat Skype-gebruikers moeten betalen voor een verbinding met vaste en mobiele nummers en dat daarvoor gebruik wordt gemaakt van de diensten van telecomproviders. SkypeOut valt daarom onder de Europese telecomrichtlijn uit 2002.

Andere VoIP-diensten

Het arrest heeft ook als resultaat dat vergelijkbare VoIP-diensten in heel de Europese Unie voortaan dus worden aangemerkt als telecomdiensten. Het arrest heeft expliciet betrekking op het bellen via het internet naar telefoonnummers. VoIP kan ook worden gebruikt om uitsluitend via IP-netwerken te bellen, bijvoorbeeld via WhatsApp en FaceTime. Ook Skype biedt die dienst aan.