Privédata uit kentekenregister RDW verhandeld

Namen en adresgegevens van miljoenen Nederlanders blijken eenvoudig opvraagbaar aan de hand van het kenteken van hun auto. Het kentekenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) wordt daartoe op ongeoorloofde wijze gebruikt door mensen met toegang tot het systeem, meldt RTL Nieuws.

Er blijkt een levendige handel in gevoelige privégegevens uit het kentekenregister van de RDW te bestaan, aldus de nieuwssite. Het kost een burger weinig moeite om op basis van een kenteken te achterhalen van wie de auto is en op welk adres deze persoon woont. Dit is onder meer in het criminele circuit niet ongebruikelijk.

De handel in gegevens uit het kentekenregister vindt onder meer plaats via de chat-app Telegram. Je betaalt tussen de vijftig en honderdvijftig euro en hebt dan meestal binnen een paar minuten de gevoelige gegevens in bezit. Betaling verloopt vaak via Tikkie, PaySafe of Bitcoin.

Bewuste medewerking

Het lijkt erop dat de privégegevens niet via een technisch lek uit het kentekenregister komen, maar door bewuste medewerking van mensen met legitieme toegang tot de database. Mensen die de gegevens aanbieden, verkrijgen ze volgens RTL Nieuws via ‘mensen bij de RDW’. 

In sommige gevallen wordt zelfs het telefoonnummer van de eigenaar van de auto bijgeleverd. Dit telefoonnummer blijkt via een ‘ingang bij de gemeente’ te worden achterhaald.

Openbare en niet-openbare gegevens

Het kentekenregister van de RDW bevat zowel openbare als niet-openbare gegevens. De openbare gegevens hebben onder meer betrekking op merk, bouwjaar en vervaldatum van de apk van de auto met een bepaald kenteken. Het niet-openbare deel betreft persoonsgegevens van de eigenaar van de auto, zoals naam en woonadres.

Deze niet-openbare informatie uit het register is in principe alleen toegankelijk voor de politie, belastingdienst en andere overheidsdiensten, maar ook voor verzekeringsmaatschappijen en bijvoorbeeld advocaten. 

Dat deze gegevens online worden verhandeld, is een ernstige kwestie, schrijft de RDW in een reactie. Volgens de dienst staat nog niet vast dat dit gebeurt door rechtstreekse raadpleging van het kentekenregister. De RDW is samen met het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit en de politie een onderzoek gestart. De dienst heeft ook aangifte gedaan bij de politie.