Reservestroom voor datacenters Haarlemmermeer Netbeheerder Liander heeft ontheffing om reservesysteem in te zetten, wat niet zonder risico is

Datacenters in de Haarlemmermeer vragen zoveel stroom dat netbeheerder Liander er zijn reservesystemen inzet. Deze systemen zijn normaal gesproken enkel bedoeld voor uitzonderlijke situaties, waarin storingen of werkzaamheden de regionale stroomvoorziening bedreigen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verleent echter een tijdelijke ontheffing, meldt BNR Nieuwsradio.

De inzet van het reservesysteem voor de stroomvoorziening in de Haarlemmermeer is niet zonder risico. Het betekent dat er geen noodvoorziening meer is in geval van stroomstoring. Ook is er geen back-up voor onderhoudswerk, vertelt Huibert Baud op BNR. Volgens de manager capaciteitsinvesteringen bij Liander is er momenteel sprake van een ‘absolute noodgreep’, terwijl een permanente oplossing nog jaren op zich laat wachten.

Hoog energieverbruik

“Permanente oplossing laat nog jaren op zich wachten”

Gemeente Haarlemmermeer kondigde afgelopen juli een tijdelijke bouwstop voor datacenters af, samen met gemeente Amsterdam. Het hoge energieverbruik van de datacenters was daarvoor een belangrijke aanleiding, net als het ruimtegebruik. Er zijn in de wereld weinig regio’s waar zoveel datacenters staan als in de regio Haarlemmermeer-Amsterdam.

Overigens is het dreigende stroomtekort door het toenemend aantal datacenters niet nieuw. Zo luidden de uitbaters van datacenters in mei 2018 daarover de noodklok. Tennet, beheerder van het landelijke elektriciteitsnet, berekende zelfs al in 2007 dat het elektriciteitsaanbod in de noordelijke Randstad binnen enkele jaren tekort zou schieten door de ict-sector.

Windmolenpark

Ook in de Wieringermeer heeft Liander toestemming van de ACM om het reservesysteem aan te spreken. Hier wordt de extra capaciteit niet ingezet voor datacenters, maar voor het transport van stroom van een windmolenpark, aldus BNR.

Volgens manager capaciteitsinvesteringen Baud is Liander afhankelijk van provincies en gemeenten voor de toewijzing van locaties waarop de netbeheerder zijn transportcapaciteit kan uitbreiden.

bron