Hackers misbruiken angst rond coronavirus

Het coronavirus verspreidt zich niet alleen onder mensen, maar heeft ook internet bereikt. Cybercriminelen verstoppen malware in pdf,’s mp4- en Word-bestanden over het coronavirus met zogenaamde video-instructies over hoe je jezelf kunt beschermen, updates over de dreiging en virusdetectieprocedures.

In feite bevatten de betreffende coronabestanden een reeks bedreigingen, van Trojaanse paarden tot wormen die in staat zijn om gegevens te vernietigen, blokkeren, wijzigen of kopiëren en de werking van computers of computernetwerken te verstoren.

‘Het coronavirus is een belangrijk en breed besproken nieuwsverhaal dat wordt gebruikt als lokaas door cybercriminelen. Tot nu toe hebben we slechts tien unieke bestanden gezien, maar aangezien dit soort activiteiten vaak gebeurt met populaire media onderwerpen, verwachten we dat deze tendens zal groeien. Nu burgers zich zorgen blijven maken over hun gezondheid, is het aannemelijk dat meer en meer malware verborgen zal worden in valse documenten over het coronavirus’, zegt Jornt van der Wiel, beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Het misbruiken van populaire media-onderwerpen is een groeiende vorm van cybercriminaliteit. Afgelopen zondag werden de jaarlijkse Grammy’s uitgereikt, dé felbegeerde muziekprijzen voor de populairste artiesten van dit moment. Cybercriminelen maken ook van dit onderwerp actief misbruik om malware te verspreiden. Kaspersky vond bijna 31.000 schadelijke bestanden die de namen van artiesten of hun nummers gebruikten om malware te verspreiden.

Ariana Grande, Taylor Swift en Post Malone waren de favorieten van de aanvallers, hun namen werden in 2019 het vaakst gebruikt als dekmantel voor malware. Meer dan de helft (55 procent) van de gedetecteerde schadelijke bestanden werden naar hen vernoemd.

 

Bron