Leeftijdsdiscriminatie vs wat is een ‘normaal’ salaris in jouw tak van sport?

Ruud Kause

All -round IT Infrastructure Specialist
Er is een enorm verschil in beloning, maar vergeet ook niet de vraag: ‘wat wil je verdienen’ bij het eerste gesprek over een nieuwe functie. Als je daar laag inzet (op zich begrijpelijk om jezelf niet uit de markt te prijzen) en dat is wat je krijgt moet je ook niet zeuren.. ‘been there done that’ zeg maar.

Dan heb je ook een flink verschil tussen ‘vast’ in dienst zijn en op ‘contracting’ / project basis werken, dan zijn de bedragen serieus anders. In mijn laatste rol verdiende ik per 3 weken wat ik per week gewend was bijvoorbeeld. Er gelden in onze branche net als overal 2 regels: wat een gek er voor geeft en wie heeft de beste verkoop babbel.

Ik realiseer mij ook dat er eens ontzettend veel slechte recruiters in verkeerde functie zitten op zo’n manier dat ze ons schade toebrengen en dan is het meteen makkelijk te begrijpen dat dit zo zijn weerslag op de uur tarieven / salarissen heeft. (er zijn natuurlijk ook nog genoeg goede bureaus)

Als je aan de programmeer kant van de plank gevallen bent, zit je nog altijd goed. Ik heb een rijke geschiedenis maar dan de infra beheer en service management hoek. Daar kijkt men weer meer en meer naar vooropleiding, alsof het verschil maakt welke school ik 35+ jaar geleden wel of niet afgemaakt heb…ik heb namelijk ook 25 jaar ervaring in het veld met de hakken in de klei op alle denkbare niveaus, maar de net afgestudeerde ‘HR recruiters’ in hun eerste baantje denken daar vaak anders over, oh zo oud en geen HBO? hup van het ronde archief in en van de rest in het cv snappen ze toch niets als non IT’er.

Maar salaris is ‘bijzaak’, je moet voldoende krijgen om lekker te kunnen leven en vooral met plezier naar je werk gaan. Zoals mijn vader altijd zei: door hard en eerlijk te werken is nog nooit iemand (stinkend) rijk geworden, Als dat het doel is kan je beter narco crimineel worden,

De media staat ondertussen nog steeds vol met verhalen dat we te weinig mensen kunnen vinden. De overheid en bedrijfsleven ‘doet er van alles aan maar ze ‘kunnen niemand vinden’.

Ik hoorde laatst letterlijk: ‘je bent te oud en past niet in het team’. maar meestal krijg je gewoon geen reactie terug. Volgens mij zijn er velen die wat bij scholing en update nodig hebben en dan, dankzij lange ervaring, in no time zo de meeste ‘onvervulbare’ vacatures in kunnen vullen.

Er moet iets veranderen en dan vooral vanuit de overheid met zijn wassen neus wetgeving omtrent leeftijdsdiscriminatie, dat is volgens mij de enige vorm van discriminatie waar je geen fluit mee kan…