Linux als desktop?

Het gebruik (en de ontwikkeling) van Linux is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Mede door de opkomst van alternatieven als Android tablets en de Apple I-pads en door een groeiende weerstand tegen de dominerende positie van Microsoft operating systems, de vele (beveiliging) fouten in hun software en de arrogantie van Microsoft op dat gebied, zoekt een steeds groter wordende groep mensen over naar een alternatief en liefst gratis computer operating systeem. De meest gangbare en verstandigste keuze is dan snel gemaakt, het word een Linux-computer, maar welke smaak?9-linux-vs-windows

Linux

Er zijn zeer veel Linux smaken (distributies) waarbij meestal de inkomsten gegenereerd worden door donaties en support contracten en dus niet door verkoop van de software. Voor de klein zakelijk markt zijn er een paar serieuze en verstandige kandidaten, ik noem kort de voornaamste.

Een veel gebruikte en populaire Linux versie is Ubuntu, dit is een Debian distributie net als Fedora en LinuxMint.

Ubuntu heeft sinds de start in 2005 een enorme sprong voorwaarts gemaakt met de gebruiksvriendelijkheid en daarmee ook de acceptatie van Windows gebruikers in de markt voor een alternatief. Ubuntu is gewoon een goed en erg snel werkend systeem voor de gemiddelde kantoor gebruiker. Ook voor gevorderden en gebruikers met andere eisen als audio visuele, multimedia en grafische taken zijn er volop applicaties te vinden en de meeste doen niet onder voor de dure reguliere software.

Ubuntu heeft met de overgang naar Gnome 3 een groot deel van de oorspronkelijke fans/gebruikers verloren omdat het nieuwe uiterlijk niet echt handig is voor een desktop pc en een verandering die te vergelijken is met het verschil tussen Windows 7 en 8.

Pro’s: Op vaste termijnen leveren de makers updates en patches. Een berg aan (leesbare) gebruikers documentatie en veel officiële en door de community gemaakte software.

Con’s: Het feit dat er met grote regelmaat flinke veranderingen worden doorgevoerd in hoe een en ander werkt en er uit ziet jaagt sommige gebruikers weg.

Echter is het zeker niet verplicht iedere update te installeren. De LTS versies worden jaren lang ondersteund en zijn de meest stabiele versies.

Ubuntu 14.04.1 LTS

The Long Term Support (LTS) version of the Ubuntu operating system for desktop PCs and laptops, Ubuntu 14.04.1 LTS comes with five years of security and maintenance updates, guaranteed.

Recommended for most users.

 

Er zijn binnen Ubuntu een heel aantal desktop varianten te krijgen welke allemaal er anders uitzien en net iets anders werken: Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Edubuntu, Studio en Mythbuntu voor 32-bit (i386) en 64-bit (x86_64) processors. Dan zijn er ook nog KDE, GNOME LXDE en nog wat meer.

Het is uiteraard ieders smaak en ook afhankelijk voor welke doel het operating system nodig is, dus probeer maar uit. De meeste versies hebben een ‘live cd’ waarmee de pc kan worden opgestart en dan kun je eenvoudig kijken of het wat lijkt. Daarnaast kan je Ubuntu veilig installeren binnen Windows, dus als een applicatie. Na de installatie zal je bij het opstarten een keuze menu krijgen: Windows of Ubuntu. Onze suggestie / aanrader / voorkeur heeft momenteel LinuxMint 16 mate! Dit is een zeer waardig alternatief welke veel aanhangers heeft. Wat weer als voordeel heeft dat er veel mensen voor en aan het ontwikkelen zijn.

Sprekend voor de gedachtegang bij de Linux Mint ontwikkelaars is het feit dat er wel nieuwe versies uitkomen, maar dat men zelf aanbeveelt om NIET te upgraden indien je tevreden bent en het probleemloos kunt werkt. Zowel Ubuntu als Linux Mint zijn volwaardig operating systemen,

MITS je niet afhankelijk bent van bepaalde op Microsoft Windows gebaseerde software (programma’s die alleen maar onder Windows draaien) en de nieuwste moderne 3D spellen een must vind en geen game console bezit. Weet wel voor de meest gangbare software is een gratis alternatief te krijgen. Gratis Software dus.

Kortom, gebruik je de computer (ook laptop en netbooks draaien uitstekend op linux) voornamelijk voor ‘office’ programma’s als Word, Excel, PowerPoint, e-mail en voor op het internet browsen (inclusief sites als Youtube.com) Dan voldoet Linux uitstekend. Het grote voordeel is daarbij natuurlijk dat het niets kost, erg stabiel en snel werkt. Zoals eerder gezegd betaal je als bedrijf voor de support niet de software, maar er zijn vele online support sites en fora waar je ook alle vragen en problemen kwijt kunt.

De moderne versies van Linux ongeacht welke ‘smaak’ zijn allemaal net zo eenvoudig zo niet eenvoudiger te gebruiken als de vertrouwde Windows computers. LinuxMint, Ubuntu en Open Suze. Voor de volledig heid is er nog een veel gebruikt en goede gratis Linux OS te krijgen te weten: CentOs, welke in nauwe samenwerking gemaakt word door de mensen achter Red Hat, een van de Linux smaken die wel geld kost. Door CentOS te gebruiken als soort van test en acceptatie omgeving weet men daar eenvoudig welke updates wel en niet geaccepteerd worden door de vaak betalende klanten, immers de linux community is een mondige.

Handig om te weten is dat de meeste virus en malware programma’s gemaakt zijn voor Microsoft gebaseerde machines en dus vooralsnog geen invloed hebben op Linux.

Vraag je beheerder (of mij) naar de mogelijkheden om te migreren.

 

ReactOS-300x225

Let op dit artikel is slechts een persoonlijke mening.

Op http://http://distrowatch.com/ is de volledige lijst te vinden met screenshots en download links dus waarom ga je daar niet eens rond klikken en installeer via een virtuele machine (VMWare of VirtualBox) een aantal om te proberen. Of download live cd’s nadeel daarvan is wel dat er dvd’s gebrand moeten worden.

Probeer Linux Mint en Ubuntu in de verschill ‘smaken’ verder is er Zorin, Mageia, CentOs, manjaro en vergeet zeker het orgineel Debian niet. Deze in gnome 2d versie werkt erg fijn.

Ubuntu mate is de laatste aan Ubuntu toegevoegde desktop versie (as we speak is het nog niet officieel)

MAAR als we toch over migreren praten, denk eens aan ChromeOS, er zijn steeds meer fabrikanten die het gaan leveren, van laptops tot mooie chromebox. Zeker het onderzoeken waard! want voor €200 heb je al een leuke box MET software.

HP Chromebox, de Asus Chromebox , Samsung heeft er een en dan heeft Google ook een chromebox voor videoconferencing aangekondigd.

Kortom:

De Chromebox word HOT in 2015!

http://www.engadget.com/tag/chromebox/

 

of toch een mintbox?

Linux Mint 17.1 Rebecca Cinnamon Edition

Linux Mint 17.1 Rebecca MATE Edition

Linux Mint 17.1 Rebecca KDE Edition

Linux Mint 17.1 Rebecca Xfce Edition

De keuze is enorm, probeer er een paar het is gratis en ze hebben allemaal een live cd versie waarmee je kunt opstarten zonder te hoeven installeren.

Linux Mint RULES!