Facebook en privacy settings

facebookIn Amerika is een onderzoek gedaan naar het besef en de kennis van Facebook gebruikers met betrekking tot de veiligheid en privacy. (Onderzoek van Consumer Reports)

Wat blijkt: van de 150 miljoen gebruikers er z’n 13 miljoen zijn die geen idee hebben dat ze alles wat ze plaatsen op internet gedeeld word met veel meer mensen dan dat zij zelf denken. Vrienden van vrienden b.v. Dat er instellingen bestaan die je zelf kan en moet instellen.

Uit dit onderzoek blijkt dat 4.8 miljoen Amerikanen details over vakantie en andere dagen dat er niemand thuis is online gezet hebben. Dit is wat wij ook al benoemde in een ander blogpost hier op Beter IT. 4.8 miljoen mensen die aan potentiële inbrekers vertellen waar ze moeten zijn. Er zijn al vele gevallen bekend van mensen die thuis komen in een leeg huis nadat ze op social media hadden verteld dat ze weg waren.

 

Even de Nederlandse cijfers:

 

 

 

(bron: Newcom Research & Consultancy)

Zelfs wanneer je denkt al de instellingen goed staan zijn er nog risico’s. Jou afgeschermde data kan als iemand anders het deelt via ‘app’s’ die via Facebook posten kan toch de hele wereld het zien.

Met het oog op zaken als (nieuwe) werkgevers enzovoort een paar dingen waar iedereen op zou moeten letten:

Je profiel foto en je naam zijn altijd openbaar, kan handig zijn hier aan te denken. Denk na wat je zegt en weet dat zelfs als je je account verwijderd is het nog lange tijd beschikbaar.

Check regelmatig de privacy settings en kijk welke apps toegang hebben.

Vertel nooit en te nimmer wanneer je niet thuis bent, de mensen die dat moeten weten komen daar via andere wegen wel achter.

Waar vinden we de privacy settings:

Rechtsboven naast je Naam, Vrienden zoeken staat ‘startpagina’

 

Hier vind je het volgende opties die te veranderen zijn:

 

Tot slot…

Echt kei harde bewijzen zijn er volgens ons nog niet dat inbrekers en ander volk massaal aan het sociaal media monitoren is, maar logisch verstand verteld ons anders.

IS het überhaupt wel een standaard vraag wanneer de politie een verdachte hoort? En zal deze dan toegeven dat hij het via Hyves weet? Wij denken toch van niet hoor.

En mensen die vakantie blog bij houden waar iedereen zich op kan abonneren, of dat wel zo handig is?

Wees gewoon verstandig en realiseer je altijd dat wat je zegt ook door verkeerde mensen gezien kan worden.

 

 

facebook