Leeftijd discriminatie op de arbeidsmarkt

Een stuk in Computable over oudere werknemers in de ICT.

‘De uitkeringsinstantie meent dat het voor de oudere werkzoekende ict’er kan lonen om elders in het land naar werk te zoeken.’

Mooie woorden weer, maar zolang werkgevers niet verplicht zijn om ‘oudere’ werknemers in dienst te nemen zullen ze niet vaak een doorgewinterde techneut van 52 aannemen als ze ook een man van 28 kunnen kiezen.   Nog los van de vermoedens ‘hij zal wel erg duur zijn’ want dat speelt uiteraard ook mee, ik spreek denk ik namens alle andere 50+ ict’ers (en alle andere mensen) als ik zeg dat wij liever werken voor hetzelfde salaris als een 35 jarige dan dat we nutteloos thuis in de bijstand zitten.

Hoezo word er verschil gemaakt tussen seksuele geaardheid, ras of geloof discriminatie en Leeftijd discriminatie? Het ene word hard aangepakt maar de veel grotere groep van oudere werknemers moet het maar uitzoeken?

leeftijdJe moet tot je 67 jaar bent (momenteel) werken maar wat nu als er haast geen vacatures beschikbaar zijn voor de professionals met wat meer (levens) ervaring? Wat dan? 55 is veel te jong om met ‘pensioen’ te gaan (lees in de bijstand) en financieel absoluut ook onhaalbaar, zeker als je alleenverdiener bent in een gezin met kinderen etc

Ik ben tegen betutteling en over regulering maar wanneer je voor de ene groep regels uit de grondwet met ijzeren vuist bewaakt moet je dat voor alle groepen in diezelfde grondwet doen…

Ik denk dat een minimum quota op leeftijd beter werkt, net als een percentage vrouwen, gehandicapten en allochtonen verplicht is. Nog beter zou zijn als werkgevers eens zouden ophouden met zoeken naar de goedkoopste krachten en zouden gaan voor continuïteit en loyaliteit.

De overheid moet eens zijn eigen regels gaan naleven en niet alleen als het hun uit komt en werkgevers moeten zich realiseren dat ze ook ouder personeel simpelweg nodig hebben en niet bang hoeven te zijn voor mensen met kennis.