‘Omscholing oudere ICT’er moet WW voorkomen’

Werkgevers moeten meer doen om te voorkomen dat oudere ict’ers in de WW belanden. Ze moeten zorgen voor omscholing of betere begeleiding waardoor oudere ict’ers aan het werk kunnen blijven. Dat stelt beroepsvereniging Ngi-NGN. ‘Nergens lijkt de mismatch tussen vacatures en kandidaten zo groot als in de ict’, stelt de onafhankelijke beroepsvereniging van ict’ers. Het roept werkgevers op om te investeren in de omscholing van ict-professionals.

Volgens de Marktmonitor ICT van Nederland ICT ontstaat in 2016 een tekort van 5000 tot 7000 ict’ers. Tegelijkertijd blijkt uit cijfers van UWV dat er zo’n 6700 WW-uitkeringen voor middelbaar- en hoogopgeleide ict’ers worden uitgekeerd.

58 procent van de ict’ers in de WW is 45 jaar of ouder. Maarten Emons van Ngi-NGN: ‘We hebben het over meer dan 4500 ict-professionals die niet aan de bak komen, omdat ze volgens werkgevers te oud zouden zijn. Het wordt tijd dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, voor ervaring durven te kiezen en deze mismatch oplossen.’

 Bijscholing

Emons kent de vooroordelen over 45-plussers. ‘Ze zouden vaker verzuimen, maar uit de gesprekken met werkgevers ontstaat een ander beeld. Oudere werknemers zijn bovendien veel loyaler. Het klopt dat de ontwikkelingen in de sector heel hard gaan, dat ontken ik niet. Een ding is me echter niet duidelijk: waarom wordt een professional niet bijgeschoold om bij een organisatie aan de slag te kunnen, maar wordt hij wel bijgeschoold als hij al bij een bedrijf werkt?’

Marieke Duijndam, landelijk adviseur werkgeversdiensten van UWV voor de ict-sector, is het eens met Emons. ‘Het wordt tijd dat werkgevers voor diversiteit durven te kiezen. Ik zou ze willen oproepen om tijdens een sollicitatieprocedure het CV eens te negeren. Kijk voor de verandering naar de kandidaat en zoek aan de hand van softere skills een match. De harde skills kan je de kandidaat nog leren tijdens een extra training of via een opleiding.

ICT-maand

De maand april is door het UWV uitgeroepen tot De maand van de ICT. Daarbij wil de uitkeringsorganisatie het probleem met de relatief grote groep werkloze oudere ict’ers aanpakken. Via werk.nl/arbeidsmarktinformatie zijn rapporten beschikbaar voor werkgevers en voor werkzoekenden. Die rapporten geven inzicht in de arbeidsmarkt voor ict’ers.

—————————————————————————————-

 

Gelezen op: https://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/5737299/250449/omscholing-oudere-icter-moet-ww-voorkomen.html?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=dagelijks_11_04_2016&utm_content=topartikelen

Mijn mening over dit goed geschreven topic:

Dat hele UWV snapt er geen fluit van, als ze het zo  goed weten waarom worden mensen die niets liever willen dan aan de bak maar die er niet tussen komen als 3e rang burgers behandeld?  Wanneer je eenmaal in de bijstand komt (door langdurig geen baan vinden door de leeftijd of omdat je een eigen bedrijf had dat over de kop ging) stort je wereld toch wel in, financieel en emotioneel. Daar helpt het nog verder de grond intrappen door dat een of andere malle re-integratie flapdrol niet verder kijkt dan zijn Exel lijstje met nummers echt niet mee. .Je mag dan helemaal niets doen dan de rare baantjes die zij aanbieden.. gevolg daarvan is dat je bijvoorbeeld in 3 delig pak bij een ‘kaasschoonsspuit’ baantje moet solliciteren. De recruiter als ook jijzelf weet dat je toch nooit word aangenomen gezien je kennis en ervaring, maar je krijgt korting omdat je in pak komt.. wereld op zijn kop.. In plaats dat de overheid een bij of omscholing toestaat en faciliteert want dat is op de lange duur vele malen goedkoper dan tot iemand zijn 67e een uitkering betalen.

En een ‘oudere’ ICT expert gaat niet passen in ongeschoolde arbeid, hoe graag hij of zij ook wilt werken, daarvoor is er teveel ervaring en kennis aanwezig. (wat dan weggegooid word terwijl de werknemer doodongelukkig word en blijft….)

Verplicht de bedrijven ook ‘ouderen’ in dienst te nemen, net als met allochtonen, vrouwen en gehandicapten. (Hoor ik eindelijk eens ergens bij :-) )