Tesla-killer uit Helmond? Dit is de Lightyear One!

Vandaag onthulde het Nederlandse Lightyear de Lightyear One. De vijfperspoons elektrische auto is door ex-studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkeld. Met een beetje geluk zorgen de zonnepanelen op het dak en de ‘motorkap’ voor 20.000 kilometer aan elektrische actieradius.

Lightyear werd opgericht in 2016 door voormalig studenten van Solar Team Eindhoven, die de World Solar Challenge wonnen in 2013, 2015 en 2017. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan honderd werknemers. Een aantal van hen heeft in twee jaar tijd zij een prototype ontwikkeld van een zonneauto die geschikt is voor lange afstanden. Volgens Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear, betekent de Lightyear One een mijlpaal in mobiliteit: “Lightyear One laat zien dat je met innovatieve technologie een heel duurzame auto kunt ontwikkelen die ook veel comfort biedt.”

lightyear-one-2019-26-1

Lightyear geleid door natuurwetten

Volgens Hoefsloot is de Lightyear One vooral anders dan andere auto’s omdat de makers zich bij de ontwikkeling hebben laten leiden door natuurwetten, en niet door conventies in auto-ontwerp. Lightyear heeft de auto dan ook niet volgeladen met loodzware accupakketten. Het merk heeft zich gericht op zonne-energie, in combinatie met gewichtsbesparing. Zo is het onderstel van aluminium, terwijl de carrosserie is vervaardigd uit koolstofvezel. Voorts beweert Lightyear dat de ruim vijf meter lange One een ongekend goede stroomlijn heeft. Overigens zonder deze bewering hard te maken met windtunnelcijfers. Doordat er gebruikgemaakt is van vier onafhankelijke wielmotoren, is evenmin sprake van energieverlies tussen de elektromotoren en de aangedreven wielen.

Actieradius Ligtyear 725 kilometer

Dit pakket aan maatregelen zorgt er volgens Lightyear voor dat de auto ultra-efficiënt met energie omspringt. Hierdoor zou de actieradius, ondanks een relatief klein – en dus licht – accupakket, 725 kilometer bedragen. Dat is verder dan de gemiddelde Tesla op één acculading komt. Om van de Audi e-tron en de Jaguar I-Pace nog maar te zwijgen. Het accupakket van de Lightyear laadt zichzelf op met behulp van zonne-energie, ‘tot wel 20.000 kilometer per jaar’. Je zou het op dit moment bijna vergeten, maar er zijn natuurlijk ook dagen wanneer het aantal zonne-uren niet denderend is. Dan is het een geruststellende gedachte dat je de Lightyear One ook thuis van prik kunt voorzien. Een nacht aan de 230V-stekker is goed voor 400 kilometer. Opladen via een (snel)laadstation is eveneens mogelijk.

Wat kost de Lightyear One?

Lightyear gaat dit jaar nog zo’n honderd prototypen bouwen op de Automotive Campus in Helmond, en vanaf 2021 moet de serieproductie starten. Via de website van Lightyear kunnen de eerste 500 Lightyear Ones worden gereserveerd. Ondanks het stevige prijskaartje van 149.000 euro, hebben al honderd belangstellenden dat gedaan. Gedurfd, mede omdat de aanbetaling maar liefst 119.000 euro bedraagt en Lightyear met geen woord rept over vermogen of prestaties. Leasen kan trouwens ook. LeasePlan hanteert daarbij een tarief van 1879 euro per maand.