Dit is wat er mis is op de ICT arbeidsmarkt!

images (2)
Er staat op een van de vele vacature sites die we rijk zijn een oproep voor een ICT medewerker.

Wanneer je de omschrijvingen van de werkzaamheden leest dan zoekt men iemand met een tamelijk standaard kennis, ervaring en opleiding. Een IT’er met service-desk ervaring en kennis van de meest gebruikte kantoorautomatisering op MBO 4 niveau lijkt prima te passen.

In de vacature echter spreekt men over een ‘keten regisseur’ met een geweldig eisen pakket: Minimaal kennis van ITIL, ASL, BISL, COBIT, SCRUM, MCSE, PHP, SAP, Sharepoint, Big Data, Cloud en daarbij ook minimaal vijf jaar ervaring als projectmanager in een dynamische en politiek gevoelige omgeving. Daarnaast moet de betreffende functionaris grote verander trajecten gepland, uitgevoerd en geëvalueerd hebben en in staat zijn op directie niveau strategische adviezen te geven….. oh ja liefst ook nog net klaar met een Bedrijfskunde studie.

Volkomen idioot en zeer slecht werk van de recruiters die zich dit ook vaak gewoon laten dicteren door de klant, er is toch ook nog iets als ethiek en trots op je vak zijn?
Het logische gevolg is dat men nooit en te nimmer zo iemand vinden kan en dus gaat men roepen dat de opleiding beneden de maat zijn om vervolgens zeer goedkope krachten uit India en Oost Europa gaan inhuren. (al dan niet de gelegenheid aanpakken om de hele support afdeling te outsourcen)

De basis van dit probleem is volgens mij het feit dat de werkgevers vaak geen idee hebben welke competenties zij nodig hebben en dus op de lijst met aanwezige opties aan klikt wat wel bekend klinkt.
IT intercedenten hebben vaak totaal geen idee hoe of wat ze zoeken, je moet m.i. toch zelf een zekere ICT achtergrond hebben wil je kunnen excelleren in het ICT arbeidsbemiddelings vak.

De klant die de C.V.’s binnenkrijgt kijkt eerst naar de leeftijd van de kandidaat en dan naar welke school opleidingen er (veelal in een grijs verleden) gevolgd zijn. De zeer ervaren zelf made man die 20 jaar top support geleverd heeft maar toevallig nu net geen HBO bedrijfskunde heeft gaat direct het ‘archief’ in. De mensen die dat wel hebben maar ouder zijn dan 35 gaan er meteen achteraan.

De oplossing voor de best schrijnende werkloosheid onder ‘oudere’ IT vakgenoten is eigenlijk simpel.

Er zijn wel mensen om de meeste vacatures in te vullen, die zitten met smart op U te wachten! Kijk niet direct en alleen naar de leeftijd en opleiding maar neem de moeite om de ervaringen door te lezen. Bij onduidelijkheden bel ze op en vraag het! (Referenties en aanbevelingen zijn immers niet voor niets uitgevonden) Zo kan direct bekeken worden of de salaris eisen van de seniors echt zo hoog zijn en wanneer er dan echt geen match mogelijk is, neem dan de moeite om een goed onderbouwde  afwijzing te sturen. Neemt niet weg dat een iets duurdere kracht hetzelfde werk in een fractie van de tijd die een ‘jonkie’ kan doen en dus onder de streep minder kost en een hogere klanttevredenheid oplevert!
De overheid roept wel zo hard hoe slecht leeftijd discriminatie is en dat de vergrijzing van de samenleving een feit is en dat je dit moet melden, maar de realiteit is dat je als burger en sollicitant die aan het werk wilt nooit en te nimmer bewijzen kan dat het de leeftijd was waardoor je werd afgewezen. Het is namelijk niet zo eenvoudig als discriminatie roepen vanwege  je huidskleur of hoofddoek om maar iets te noemen.

De wetgever moet de wet niet aanpassen maar er moet gestuurd worden naar een mentaliteit verandering onder werkgevers. Laat verder de ervaren mensen binnen de opdrachtgever de eisen op papier zetten dan wel nalezen, zodat er geen nonsens gevraagd word waardoor de functie open blijft staan. (en het buro een slechte beurt maakt)

Dus alle werkgevers en arbeid-bemiddeling burotjes: Hou ondehand eens op met zeuren over het niet kunnen invullen van vacatures en ga anders denken en werken! (of ga iets anders doen)

Zie ook : http://www.beterit.nl/?p=157 en

———————————————————————————————————————————

Laatste manier van onze recruiters: haal ze van school af en dus nog jonger dan men nu eist.

Junior webdeveloper/ creatieve student Informatica

Functie omschrijving

Bedrijf X is per direct op zoek naar een gemotiveerde junior webdeveloper of creatieve student die graag zijn of haar kennis op het gebied van webdevelopment in de praktijk wil brengen. Onze opdrachtgevers komen met diverse ideeën bij ons. In de praktijk krijgen we daarom te maken met diverse technische design uitdagingen. Deze lopen uiteen van een goede mobiele applicatie tot een geavanceerde en responsive HTML5-website.

Jij
• Bent bezig met een HBO/Academische opleiding
• Goede kennis van HTML4 en JavaScript
• Kennis van HTML5, CSS2 en CSS3
• Kennis van PHP/MySQL/WordPress
• Kennis van responsive webdesign / mobile
• Hebt analytische vaardigheden

—————————————-